Mijn beslommeringen

20. sep, 2018

Om half acht wakker en met ene bakkie de dag beginnen. John kwam er om half tien uit en met een ontbijtje op de bank. John had bedacht om met de fluisterboot door de Biesbos te gaan varen. John vast reserveren en betalen, douchen en naar Dort. We waren lekker op tijd en eerst een bakkie op het terras doen. Het is schitterend weer en het zonnetje brandt lekker. Om 12 uur konden we de boot in. Helemaal vol, dus goed dat we gereserveerd hadden. Een uurtje door de Biesbosch varen. Wat een rust en mooi is het toch daar. Ik begrijp Patrick en Jeanette wel dat ze daar vaak met hun bootje zijn. Er is ook een mooi wandelpad door de griend heen. Iets voor de volgende keer. In Ridderkerk bij Nikki op het terras zitten lunchen en bij de Plantenjungle wilde John wat nieuwe plantjes voor het balkon halen. Mooie heide en gras. Voor binnen ook een nieuwe plant. De arts van pa belde om even bij te praten. Ze wist niets van dart voorval verleden week en ze heeft het even uitgezocht. We weten nu wat er gebeurd is. Ook datr ze de geriater gesproken had en we moesten over het voorstel nadenken. Jeanette vanuit Frankrijk nog even aan de lijn gehad en besproken. Hun zitten in een prachtige bungalow met prive zwembad. Dat is genieten, misschien voor ons ook een keer ene optie.  John ging zijn zangkunsten oefenen. Ze gaan met zijn koor een ABBA-medley zingen, maar hij heeft nog niet geoefend. Ik een pan verse soep maken en samen gegeten. John gaat dadelijk zingen en ik wat soep meenemen en ma ophalen om bij pa een bakkie te doen. André kwam daar ook heen. Hem boven opgehaald en beneden een bakkie doen. Hij was vrolijk en vol rottigheid. Pa weer boven gebracht en ma thuis. Nog even binnen geweest. We hadden in Friesland twee metalen vogeltjes gekocht en die in de tuin gezet. Ze was er erg blij mee, pa had dat ook zo leuk gevonden. Het lijstje van de boodschappen voor vrijdag meegenomen en weer naar huis. John appte ondertussen dat hij toch niet naar zang gegaan was. Hij had niet genoeg geoefend en ze dachten dat hij met vakantie was. Nog even zitten, drinken en tv kijken. Dan is het weer bedtijd.

19. sep, 2018

Om zeven uur er weer uit. Slecht geslapen, kon niet in slaap komen en veel gedroomd. Even bijkomen met een bak koffie. Het weer ziet er geweldig uit, maar het wordt weer een daagje voor de mantelzorg. Douchen en verse broodjes halen bij de bakker. Even bij Anneke binnen gelopen, er hing net voor dat we weggingen een briefje op de deur. Haar moeder is overleden. Even een praatje gemaakt. Ontbijtje maken en John wakker maken. Lekker relax zitten ontbijten. Douchen en eerst naar Ibu. Ze was helemaal blij met haar kadootje. Drie houten vogeltjes op een stokje. Ze moest nog oogdruppels hebben, dus even naar de winkels. Toen we terugkwamen was de huishoudelijke hulp bezig en de verpleging kwam om te douchen. Dus maar weer weggegaan en gaan van de wek wel een keer koffiedrinken beneden. Naar ma gereden en daar een bakkie doen. Ik wilde voor het vlas museum nog een foto van ons familiewapen doorsturen en bleek dat pa en meerdere had leggen. Ook nog wat andere dingen meegenomen om foto’s van te maken. Bij pa een bakkie doen. Er wilde een mevrouw vluchten en de deur was op slot gegaan. Dat duurde ruim een half uur en zijn we via de dagbesteding naar binnen gegaan. Ma en John bleven benden en ik pa halen. Hij liep met Slagboom alle deuren te proberen en ging mee naar beneden. Ik zei dat ik visite had en hij zei, als het maar geen lelijke vent is, maar een lekker jong wijf. Vroeger zag je haar zo zei ik. Helemaal blij en zo mooi om te zien als hij ma dan ziet. Hij pakte met beide handen haar gezicht om haar een zoen te geven. En trots tegen een dochter van ene bewoner dat het zijn vrouw was. Hij had ook drie zoons en ik was er 1 van. Mooi om te zien dat hij een goeie bui had. Koffiegedronken en nog en praatje met een dame van de dagbesteding. Nog een bakkie en een wandeling door de tuin. Pa weer boven gebracht, en ma weer thuis. Nog even bij Marie binnengelopen, ze is geopereerd en moet 6 weken beneden op een bed bivakkeren. Wat gaan we doen. Vest halen en op het dorp wat eten. Het werd de film. Ik proberen te reserveren en inloggen was een drama. Heb je gereserveerd en word je er met de betaling weer uitgegooid. Ik vloeken en schelden. Naar Rotterdam gereden en weer waren nog goede plaatsen. We gaan naar The Meg, over een prehistorische haai die nog blijkt te leven. Eerst nog wat eten aan de overkant, 3D brilletje op en de film bekijken. Hij was leuk, schrikeffecten en mooi gemaakt. Leuk verhaal. Maar dat was het. Op naar huis, ik was best moe en nog even zitten voordat mijn mandje riep.

18. sep, 2018

Om zeven uur er weer uit. Het is afgelopen. De vakantie in Friesland is voorbij. De laatste dingen inpakken, John wakker maken en op ons gemak ontbijten. Douchen en de laatste spullen in de auto. De dochter kwam de sleutel overnemen. Brechtje was zelf met vakantie. Op ons gemak weer richting Ridderkerk. Onderweg gestopt in Deventer. Eerst even door de straat gereden waar John gewoond heeft toen ze terug uit Canada kwamen, ruim 40 jaar geleden. Fotootje maken van hun huis. Door naar het centrum waar we in het zonnetje op de grote markt hebben zitten lunchen. Een heerlijke soep op. Op ins gemak verder en bij Lexmond eraf en langs de rivier het laatste stukje gereden. John wilde een ijsje en hebben we in Ridderkerk een ijsje op bij Nikki, voordat we naar huis gingen. Thuis alles uitpakken en boodschappen doen en dan zit Friesland er echt op. We hebben heerlijk genoten van het huisje, de omgeving, het uitzicht met de Friese opaarden, het vogeltje, veel musea, leuke en gekken mensen ontmoet, vele bakken koffie met Oranjekoeken appeltaart, galeries, ruim 18oo km gereden, gewinkeld, Annie, te veel gekke dingen gekocht, uit eten, hele leuke dorpjes, Schiermonnikoog, fietsen, wandelen, Ruurd Wierstra de naïeve schilder, de Waddenzee en vooral de rust in Friesland. Wat was dat een geweldige plek om te onthaasten en bij te komen na een roerige tijd. Maaaaar we hebben heel de week nog vrij. Ik was versleten en ging even liggen. Dat werden twee uurtjes, dus maar wat makkelijks eten gehaald beneden. Bij Marja onverwachts een bakkie gedaan en bij gekletst. Om toen uur weer richting huis en op tijd mijn mandje in. Zo’n lange rit hakt er wel in.

16. sep, 2018

Half zeven eruit. Vannacht minder geslapen, veel gedroomd over van alles en nog wat. Ben wel uitgerust. Bakkie koffie met een stuk Sûkerbôle erbij. John was er ook om hal tien uit en ontbijtje maken, douchen en aankleden. Rond half twaalf naar Hindelopen toe, mooie route. We zijn er wel eens geweest, maar dit stond ook op mijn lijstje. De auto buiten het dorp neergezet en via de dijk aan het IJsselmeer richting het dorp lopen. We konden het ons niet herrineren,  en eerst het dorpje in. Er stopte een bus met Chinezen en die moesten ook naar het museum. Het is een soort klein Volendam, allemaal winkeltjes en restaurants met terrasjes. Er stonden 3 poppen voor de ramen van een winkeltje, dus naar binnen. Bleken het 3 transseksuelen te zijn van een kunstenaar die ik even kwijt ben. Ik heb er wat dingetjes van voor mijn kerstspullen. Ze waren bijna 1,80 hoog en ja ook prijzig. Wie weet nog een keer, maar wat gaaf waren ze. 3 kleine vogeltjes gekocht en voor iemand nog een klein kadootje. Verder het dorpje in en wat een lief durppie.  Het schaatsmuseum bezocht over de geschiedenis van de schaats en decElfstedentocht. Wat een verzameling weer. Een privé verzameling van ruim 50 jaar. Ook een tentoonstelling over het Hindelopen schilderwerk, met kleine schilderwerk plaatsjes ingericht. En een ongelofelijke collectie gebruiksvoorwerpen geschilderd in de oude stijl, wat mooi. Ook in het dorp een huijs met geschilderde luiken naast de ramen. Ik hou ervan. Door naar het vaste museum met stijlkamers en een collectie schilderwerk.  Tijd voor een lunch, op het terras bij h et schaatsmuseum een pannenkoek eten. Het is nog steeds aardig weer. De spullen ophalen in het winkeltje waar we gekocht hadden, komen we een grote curiosa winkel tegen. Ongelofelijk wat een troep kan iemand verzamelen en dan ook nog duur proberen te verkopen ook. Binnendoor weer terug naar het huisje, onderweg Ibu, mijn moeder en John zijn pleegkind, Marja bellen. In Bartlehiem even gestopt en naar het beruchte bruggetje gelopen. Als je er dan toch voorbij komt, dan kijk je even. Om half zeven weer in het huisje, John ging even liggen. Wat makkelijks eten en vast wat inpakken. Morgen is Friesland voorbij. Om negen uur een hoop al in de auto, morgenochtend de rest. Bakkie koffie en wat tv kijken. 

15. sep, 2018

Tegen zevenen weer bij de mensen. De regen tikt lekker op het dak. De dag maar beginnen met koffie. Om half negen trok het open en om negen uur een blauwe lucht. John was ook vroeg wakker. Eerst een bakkie doen en daarna ontbijt maken. Eitje bakken, brood roosteren en nog een bakkie erbij. Op ons gemak naar Dokkum. Eerst naar het museum. Er is een tentoonstelling over Bonefatius die bij Dokkum is vermoord. Mooi overzicht en ook een audiovisueel gebeuren. In een donkere ruimte met spiegels werden allemaal poppen verlicht en zo werd de moord nagebootst.  Erg leuk en mooi gemaakt, Bonefatius met wat vage figuren achter hem. Verder door het pand een overzicht van de geschiedenis van Dokkum. Kerkelijke spullen, schilderijen, zilver, kostuums en kinderspeelgoed. Een mooi poppenhuis van een nog bestaand pand van 100 jaar oud. Ook een schilderij van een dominee uit 1754. Hij was een kleurrijk figuur die onder andere graag de bestede deelde met zijn knechten. Ondanks dat hij getrouwd was en een dochter had. Hij is niet afgezet wegens zijn dronkenschap en zijn vloeken en tieren, maar hij had bij de begrafenis van een geliefde knecht een kus op zijn voorhoofd gegeven, met de woorden "nacht, lieve Jan". Wat hem de naam van duivels-dominee opleverde en zijn ambt moest stoppen. Wel mooi en bijzonder dat het zo uitgebreid beschreven staat in een museum. Rondje de stad in en in een gallerie het Vlas servies bekeken. Een bord met beker gekocht. Wel bijzonder, ze heeft de vlas in de klei gedrukt en zo krijg je die patronen. Op een terrasje geluncht en verder de stad in. In een dameskleding zaak hadden ze hele gekke dingen. 2 beeldjes gekocht. Terwijl ze staat te vertellen over de dames die dit maken, stapt er 1 binnen. Ze zijn heel fout. Nog twee kringloopwinkels bezocht en terug naar het huisje. John ging even liggen en ik keutelen. Mijn blog bijwerken, van het uitzicht genieten met een wei vol Friese hengsten. Om half acht bij een restaurantje hier vlak bij besproken om te gaan eten. Tegen zeven uur John wakker gemaakt en naar Oudewoude gereden. Bij restaurantje Ilterij gereserveerd. Het ging allemaal op zijn elf en dertigste, maar heerlijk gegeten. Leuk wijfie dat liep te bedienen,  een familie bedrijfje. Erg vol, maar zeer voldaan terug naar het huisje. Op de bank uitbuiken en appen met Otto.